DEN HAAG - De SP wil dat mensen met een laag inkomen minder premie voor de ziektekosten gaan betalen. Door de hoogte van de premies afhankelijk te maken van het salaris, moeten huishoudens met een inkomen boven de 63.000 euro meer gaan ophoesten.

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau die de SP donderdag heeft bekendgemaakt. Volgens de SP blijkt uit de cijfers dat de overheid met de invoering van de inkomensafhankelijke premie evenveel voor de ziektekosten kwijt kan zijn als nu.

In het plan van de SP gaat de vaste premie voor de ziektekosten omlaag van ongeveer 1050 euro naar 400 euro. Bovenop de vaste premie komt een aanvullende premie die afhankelijk is van de hoogte van het inkomen.

Koopkracht
Over de eerste 16.000 euro hoeft echter geen aanvullende premie te worden betaald, zegt SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang. Mede daarom levert het SP-plan de helft van de huishoudens 0,75 procent meer koopkracht op.

Volgende maand komt de SP met zijn tegenbegroting als reactie op de begroting van het kabinet. Irrgang wilde niet zeggen of het plan voor de ziektekosten daarvan onderdeel uitmaakt.