BERLIJN - Twee jaar geleden pronkten fabrikanten van consumentenelektronica nog met de grootste platte televisies. Nu moeten de schermen vooral plat zijn. In Berlijn, gastheer van de grootste elektronicabeurs van Europa, tuimelen de concerns over elkaar heen om de dunste versie te claimen.

Sony verklaarde donderdag in december 's werelds dunste televisie op de markt te brengen. Slechts 9,9 millimeter dik is de lcd-televisie, waardoor het scherm nauwelijks van de wand komt als het wordt opgehangen.

Het concern zegt in te spelen op de behoefte om huizen zo minimalistisch mogelijk in te richten. Daarom kan randapparatuur, zoals een dvd-speler, draadloos worden aangesloten. Voor de voeding van de televisie, waarvan de prijs nog niet is bekendgemaakt, is wel een kabel nodig.

Philips
Philips presenteerde woensdag een prototype van een televisie met een dikte van 8 millimeter, maar het is onduidelijk wanneer dit scherm op de markt komt. De dunste lcd-televisie die Philips nu kan verkopen is de Essence. Die is ruim 4 centimeter dik. Sharp heeft een exemplaar van 2 centimeter beschikbaar.

Sony heeft zelfs al een scherm in huis dat 3 millimeter dun is, en dit najaar in Europa verkocht zal worden. Het scherm is gebaseerd op een nieuwe beeldtechnologie (OLED), die volgens de Japanners de standaard zal worden voor de toekomst. Het scherm heeft nu echter nog maar een beelddiagonaal van 11 inch (nog geen 28 centimeter), waardoor het in de huiskamer niet echt geschikt is om televisie te kijken.

Sony
Het Japanse concern zet hoog in op de televisiemarkt. Sony stapte in vergelijking met de concurrentie relatief laat in platte beeldschermen. Eind 2010 wil het wereldwijd marktleider zijn. In Europa is Philips een geduchte concurrent.

Op voorgaande elektronicabeurzen overheersten vooral grote plasma- en lcd-televisies. Fabrikanten kunnen al schermen met een beelddiagonaal van meer dan 100 inch (2,5 meter) leveren, maar de meeste consumenten gaan voor betaalbare exemplaren met een beelddiagonaal van 30 tot 40 inch. De dunste lcd-televisie van Sony, gedoopt tot Bravia ZX1, heeft een diagonaal van 40 inch.