AMSTERDAM - Durfkapitalisten staken afgelopen kwartaal 35 procent minder geld in Europese startende bedrijven. Het onzekere economisch klimaat is een van de oorzaken, de volgende rol van Europa ten opzichte Amerika speelt ook mee.

Dat blijkt uit een rapport van VentureSource, een onderzoeksafdeling van nieuwsagentschap Dow Jones. De New York Times schrijft over de net verschenen cijfers.

In de drie maanden tot eind juni 2008 ontvingen 167 jonge Europese bedrijven zo'n 880 miljoen euro aan kapitaal van investeringsmaatschappijen. Dat zijn 42 procent minder bedrijven dan een jaar geleden. De omvang van de investeringen was 35 procent minder. In dezelfde periode daalde de omvang van de investeringen in de VS met slechts 19 procent.

Energiesector
Volgens Dow Jones zijn het vooral de IT- en gezondheidssector waar veel minder deelnemingen zijn. Omdat bedrijven in die sectoren minder extern kapitaal aantrokken, kregen ze geen extra groei-impuls. Investeringen in de energiesector groeien alleen maar.

De dalingen in Europese investeringen heeft volgens VentureSource te maken met het zwakke economisch klimaat. Investeerders kunnen moeilijker geld aantrekken van banken en hebben veelal te maken met markten die niet rijp zijn voor nieuwe beursgangen, waarmee durfkapitalisten hun investeringen verzilveren.

De New York Times meldt dat 46 procent van de Europese investeringen in de eerste helft van 2008 naar prille bedrijfjes ging, het hoogste niveau sinds 2001.