DUBLIN - Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een hoogoplopend conflict met enkele vliegwebsites.

Volgens de Ierse prijsvechter maken de websites, waaronder ook een tiental Nederlandse sites, zich schuldig aan het doorverkopen van vliegtuigstoelen tegen een hogere prijs.

Wijzigingen
Volgens Ryanair kunnen de vluchten bij de websites twee tot drie keer hoger uitvallen als bij boekingen op de Ryanair-website zelf. Bovendien worden kopers van tickets niet op de hoogte gehouden van eventuele wijzigingen in het vluchtschema. De onderneming wil nu dat de Europese Commissie ingrijpt. Zelf heeft ze sinds begin deze maand al honderden boekingen teruggedraaid.

Ryanair heeft vorige week informatie overhandigd aan de Europese Commissie. Daarin worden ook bekende Nederlandse sites als Vliegwinkel.nl en Cheaptickets.nl opgevoerd als zogenoemde screenscrapers, bedrijven die vliegtuigstoelen van de website van Ryanair plukken en aanbieden aan de bezoekers van hun site. Een woordvoerster van Ryanair zei woensdag dat de sites per brief is gevraagd te stoppen met hun praktijken.

Wegolo.com
Tegen één Nederlands bedrijf heeft Ryanair al juridische stappen ondernomen. Het gaat om PR Aviation uit Soest, dat de vergelijkingssite Wegolo.com bestiert. Via deze site kunnen ook Ryanair-vluchten vanuit Nederland worden geboekt.

Wegolo zegt de prijzen van de vluchten die het aanbiedt niet te manipuleren. Het bedrijf vraagt volgens directeur Walter Goffin alleen 7 euro aan afhandelingskosten, bovenop de ticketprijs die de luchtvaartonderneming zelf noemt. De klant boekt uiteindelijk op de site van Ryanair zelf, beweert hij.

Stunt
Volgens Goffin gaat het om een publiciteitsstunt van de Ierse luchtvaartmaatschappij. "Dit is voor het bedrijf een manier om aan te geven dat het zelf de goedkoopste is. Dat klopt echter niet altijd. Wij willen met onze site de tarieven van prijsvechters inzichtelijk maken."

Het conflict met Ryanair komt volgend voorjaar voor de rechter, verwacht Wegolo. Op de 'zwarte lijst' van Ryanair staan meer dan driehonderd websites die zich zouden bezighouden met screenscraping.