HENGELO - Het Sociale Werkplaats Bedrijf (SWB) in Hengelo heeft dinsdag een bijzonder energiezuinig koelsysteem ingebruikgenomen.

Het systeem koelt door water te verdampen en verbruikt daardoor 75 tot 90 procent minder elektriciteit dan gewone airco's. Het systeem koelt acht fabriekshallen van elk 200 vierkante meter.

"Het is voor het eerst dat deze techniek op grote schaal in Europa wordt toegepast", aldus Jelle Nijdam van het innovatiecentrum SenterNovem. Het koelen door water te verdampen is volgens SenterNovem een oud principe, maar wordt nu op een innovatieve wijze toegepast. "Het is ons gelukt om dat principe te combineren met een ventilatiesysteem."

Investering
Het SWB heeft 120.000 euro in het nieuwe koelsysteem geïnvesteerd. "Ik verwacht dat de energierekening acht keer lager uitvalt dan bij gebruik van standaard airconditioning", aldus woordvoerder Gustaaf Boerjan van SWB.

Hij schat dat het nieuwe systeem vijftien tot twintig jaar meegaat en de investering binnen acht jaar is terugverdiend. Volgens SenterNovem wordt in Nederland 10 procent van alle elektriciteit gebruikt om te koelen. Het nieuwe apparaat zou dat verbruik aanmerkelijk kunnen reduceren. De innovatieve techniek is een Nederlandse vinding van Statiq Cooling en Thermo Air.

Overigens is de nieuwe airco minder geschikt voor in de woon- of slaapkamer. De installaties in Hengelo zijn zo'n acht meter lang en twee meter hoog.