AMSTERDAM - Frank Crébas kwam bij het bedrijf van zijn ouders werken als verkoper van banners. Zijn familie, eigenaar van de kringloopwinkels Het Goed, had zojuist Marktplaats.nl gekocht voor 650.000 gulden. "Marktplaats moest net als andere intersites in het jaar 2000 rijk worden van advertenties."

Maar al snel bleek dat daar geen markt voor was en dat Marktplaats vooral geld kostte in plaats van dat het geld opleverde. "Wij begonnen op een gegeven moment vraagtekens te zetten bij de uitgaven die we hadden. Onze kringloopwinkels waren goed winstgevend en die winsten gingen rechtstreeks naar Marktplaats. Het zou natuurlijk lullig zijn dat de kringloopwinkel zou lijden onder Marktplaats."

"In maart 2003 zijn we het betaalmodel gaan invoeren dat inhield dat bedrijven en particulieren 6 euro moesten betalen als ze waar zouden aanbieden van boven de 200 euro. Het eerste jaar sloten we met een winst van 1 miljoen! Daarvoor draaiden we tonnen verlies."

eBay
"Op een gegeven moment wilden we Marktplaats naar het buitenland brengen en hebben we eBay gevraagd om te investeren hierin, maar dat zagen zij niet zitten. Ze vonden zichzelf geen investeringsvehikel, maar kopen wilden ze wel. Geldbomen bestaan niet, maar voor Marktplaats was er wel één in die periode." Marktplaats.nl werd voor 224,5 miljoen euro overgenomen door eBay.

"Na de verkoop moest ik weer bedenken wat ik zou gaan doen. Voor het geld hoefde ik sowieso niet meer te werken, waarom zou ik dan voor dag en dauw opstaan? Dat proces heeft twee jaar geduurd. Ik heb een nieuw doel gevonden door mijn kinderen. Ik wilde niet dat zij op de school de vraag 'wat doet papa?' zouden moeten beantwoorden met 'papa ligt op de bank'.  Zo'n papa wil ik niet zijn, dat is voor mij wel een drive om bezig te zijn."

"Ons nieuwe familiebedrijf heet Brennels en het zet milieuvriendelijke kleding in de markt gebaseerd op brandnetelvezels. Het is een alternatief op katoen."