AMSTERDAM - Met een omzet van tientallen miljoenen euro's is de financiële vergelijkingssite Independer.nl een van de grootste Nederlandse websuccessen van de afgelopen 10 jaar.

Het bedrijf onderscheidt zich door de nadruk te leggen op transparantie. "De consument komt bij ons altijd op de eerste plaats", aldus oprichter Edmond Hilhorst.

"Naast de financiële markt zijn we inmiddels ook actief op het gebied van de gezondheidszorg. Bij financiële dienstverlening verdienen we ons geld als tussenpersoon en op het gebied van gezondheidszorg als huisarts, waarbij we mensen bijstaan in het zoeken van een ziekenhuis of de juiste specialist."

Independer
Edmond Hilhorst begon Independer in 1999 samen met Diederik de Groot van Embden. Beide waren jaren werkzaam geweest voor ABN Amro. De site was een reactie op de ondoorzichtelijke dienstverlening van de zakelijke markt.

Hilhorst: "Ik heb een tijdje gewerkt bij de financiële planning, waarbij mensen geadviseerd worden over hun toekomstige financiële situatie, met als achterliggende gedachte om heel veel levensverzekeringen te verkopen. Er waren doelstellingen om mensen te sturen in de richting van die producten waar banken het meeste geld aan konden verdienen."

Omzet
Apax stapte in voor meer dan 11 miljoen en de eerste jaren groeide de omzet van Independer snel richting enkele miljoenen. Toen de internetbubbel barstte begin 2000, moest de broekriem worden aangehaald, maar Independer wist te overleven.

Anno 2008 is Independer met een omzet van 20 miljoen niet meer weg te denken. "Ik ben er trots op om te zien hoe wij hebben kunnen helpen in het transparant maken van de markt. Bovendien is het leuk dat banken en verzekeraars ons steeds meer vragen om mee te denken over hun toekomst. Zij zitten in een identiteitscrisis en willen graag het verleden van onjuiste voorlichting van zich afschudden."

Luis in de pels
"We zijn van luis in de pels en klokkenluider opgeklommen naar een schouder aan schouder functie. Independer wordt gezien als een goede partij om de financiële wereld zijn vertrouwen terug te geven."