AMSTERDAM - De Nederlandse website Tripr.tv wil zich onderscheiden door user generated videoreviews van hotels door vakantiegangers en hoopt sneller dan YouTube een goed werkend verdienmodel te hebben. Oprichter Jan Kooman: "Wij streven ernaar om dé site te zijn voor video's van hotelreviews."

Nu YouTube heeft bewezen dat 'user generated video' grote massa's trekt, worden er allerlei afgeleide initiatieven gelanceerd. Videoreviews van hotels zijn daarbij niet helemaal nieuw; zo laten sites als Tvtrip.com en Trivop.com zien, al zijn de video reviews daar van professionele makelei. Wat Tripr.tv uniek maakt is het gebruik van 'user generated content', oftewel beelden van gebruikers van de site zelf. "De consument zoekt informatie van mensen die al op de plek geweest zijn, en niet van reisbureas, want dat zijn weer de promotiepraatjes," zegt Kooman.

Toch sluit Tripr het plaatsen van professionele content niet uit. "Van hotelketens accepteren we ook content. Die willen ook graag hun promotionele videofilms bij ons plaatsen. En er is ook belangstelling bij de reizigers om deze content te zien", vertelt Kooman.

Boeking
Er is ook al een verdienmodel. "Van de commissie op een boeking gaat eenderde naar de filmmaker, eenderde blijft bij ons en eenderde reserveren we voor 'trafficpartners' die met onze videocontent gaan werken", aldus Kooman. Tripr heeft met enkele euro's nog niet veel omzet en zegt zich vooral nog te richten op het verzamelen van video content. Sinds de start begin dit jaar telt de site nu 600 videoreviews.

Eind dit jaar moet dat aantal zijn gegroeid naar enkele tienduizenden. Over de toekomst is Kooman optimistisch. "Volgend jaar hebben we een omzet van enkele miljoenen. Als het platform eenmaal staat, dan maakt het niet meer uit of je dat voor de Nederlandse vakantiegangers doet, of wereldwijd opereert. Als de backoffice klaar is, kan het heel snel groeien"

Media-aandacht
Vooral vanuit de Verenigde Staten is interesse getoond in Tripr. "We merken dat we in Amerika ontzettend veel media-aandacht krijgen. De markt in Nederlandis te klein. Wil je echt groot worden dan is het van belang dat je in Amerika start, dat je daar body krijgt.

Als Amerikanen het gaan gebruiken dan waait het over naar de UK en vanuit daar naar de rest van Europa. Dus we promoten het echt als een 'US company'." Inmiddels heeft Tripr dan ook een man in Amerika, die zich richt op de marketing en sales.

NUzakelijk.nl/FaceCulture