Dutch Exchange is een Nederlands bedrijf dat zich heeft weten te vestigen als geldwisselkantoor in de virtuele wereld 'Second Life', kindje van het Amerikaanse internetbedrijf Linden Lab.

Second Life laat zich het best omschrijven als een virtuele wereld waarin gebruikers met een identiteit, een 'Avatar', andere mensen kunnen ontmoeten. Het is een virtuele maatschappij waarin mensen en dus ook bedrijven doelgericht met elkaar communiceren en informatie, goederen en diensten uitwisselen.

Na het zien van een documentaire over het fenomeen Second Life raakte ondernemer Bart Bockhoudt geinteresseerd in deze virtuele wereld, waarin betaald wordt via Linden dollars. Indertijd was het voor Nederlanders alleen mogelijk om via creditcard in Amerika Linden dollars aan te schaffen. Hij greep zijn kans toen hij opmerkte dat veel Nederlanders terughoudend waren met het betalen via internet.

Verdienmodel
Bockhoudt bedacht een betalingssysteem waarin Nederlanders in Second Life via de geaccepteerde betaalmethoden als Wallie en iDeal aan hun Linden dollars kunnen komen. Dutch Exchange verdient haar geld met het verschil tussen de inkoop en verkoop van Linden dollars.Bockhoudt:
"Wij halen een marge van 10 tot 20 procent. In het eerste jaar zaten we qua omzet een paar duizend euro onder de miljoen",  aldus Bockhoudt. "Voor het komende jaar willen we zeker verdubbelen, deze groei moet vooral uit Duitsland komen."

Gebruikers
Nederland kent zo'n 17.000 gebruikers van Second Life, waarvan er al zo'n 10.000 regelmatig gebruik maken van de service van Dutch Exchange. " Dit aantal groeit in Nederland nog wel, maar niet zo fors meer; je kunt merken dat de hype van 2007 over is."

Het aantal uren dat gebruikers in Second Life verblijven is nog wel stijgende. Voor Dutch Exchange reden om hierop in te spelen. Zo organiseren ze crossmediale evenementen om mensen in Second Life te entertainen.

Toekomst
Het bedrijf sloot 2007 af met een bescheiden winst en gelooft in de toekomst van haar businessmodel. Na Nederland moet ook de rest van Europa virtueel pinnen bij Dutch Exchange, te beginnen met Duitsland.

Bockhoudt is dan ook in gesprek met een aantal investeerders. "Het gaat dan om bedragen tot  300.000. De gesprekken lopen goed, dus ik hoop dat het snel van start kan gaan."

Nu.nl/FaceCulture