AMSTERDAM - Het Nederlandse Livecastr biedt mensen een nieuwe mogelijkheid om live via het internet te kunnen beeldbellen.

"Je hoeft hiervoor niets te downloaden en je hoeft er ook niet voor te betalen, het enige wat je nodig hebt is een mobiele telefoon met umts-verbinding", aldus Ralph Cohen van Icemobile, samen met Muse het bedrijf achter Livecastr.

Met Livecastr is het mogelijk om bijvoorbeeld live te streamen naar Hyves, Facebook of Youtube om zo je sociale netwerk op de hoogte te houden van waar je mee bezig bent. Er zijn al duizenden mensen die zich hebben ingeschreven via de Livecastr website en players op hun websites en weblogs hebben geinstalleerd, waarop ze hun filmpjes laten zien.

Gesponsord
Het begin 2008 gelanceerde Livecastr is hard bezig om de eerste investeringen van enkele tonnen terug te verdienen via gesponsorde toepassing voor bedrijven en Icemobile is vol vertrouwen dat het een winstgevend project gaat zijn.

Volgens Cohen biedt de toekomst veel mogelijkheden. omdat de technologie steeds meer mogelijk maakt, maar ook omdat ze steeds beter in beeld krijgen wat de behoeftes zijn van de gebruikers. "Zo zijn we nu vooral bezig met Livecastr event edition, waarbij Livecastr wordt toegespitst op de registratie van en gebruik tijdens events."

Laagdrempeligheid
Livecastr onderscheidt zich van concurrenten als Qik door mensen te laten bellen naar een nummer zonder een stukje software te moeten downloaden zoals bij de dienst van Qik noodzakelijk is. Voordeel van deze werkwijze is de laagdrempeligheid, al gaat dit wel ten koste van de  beeldkwaliteit van de videos.

Op Koninginnedag deed Icemobile samen met Hyves een grote test met Livecastr op het Rembrandtplein in Amsterdam. "De reacties waren heel interessant, omdat het blijkt dat mensen heel anders reageren op het moment dat je ze filmt en het meteen uitzendt, dan dat je zegt dat je de beelden later 'misschien' gaat gebruiken'." Dan zie je dat Livecasting echt een meerwaarde heeft."