AMSTERDAM - Oprichter Daniel Spronk hoeft niet lang na te denken over een omschrijving van zijn website: "Soocial is een sexy gratis online dienst waarmee je contactgegevens beheert bij meerdere platforms waaronder je adressenlijst op je mobiele telefoon."

Online synchronisatiediensten zijn bezig aan een flinke opmars, nu steeds meer mensen op verschillende plekken gegevens en instellingen bewaren. Een veel gebruikte toepassing bij de internetbrowser Firefox is bijvoorbeeld een dienst waarbij alle favoriete sites op een centrale server worden bewaard en gesynchroniseerd, zodat je op elke computer dezelfde lijst met 'bookmarks' hebt. Apple lanceerde onlangs, zij het met de nodige tegenslag, de synchronisatiedienst MobileMe.

Gmail
Ook Soocial maakt ook gebruik van centrale servers om alle gegevens te beheren. Vanaf die servers wordt ervoor gezorgd dat als een contact wordt toegevoegd of gewijzigd, deze wijziging op alle platformen wordt doorgevoerd: op mobieltjes, computers of webmaildiensten als Gmail, Yahoo en Hotmail en online kantoordiensten. De integratie met de sociale netwerksite LinkedIn staat nog in de planning.

"Wij koppelen achter de schermen al die diensten aan elkaar, zodat je één en hetzelfde adresboek hebt," zegt mede-oprichter Stefan Fountain. De site wordt sinds november 2007 getest en verkeert momenteel nog in de ontwikkelingsfase; alleen geïnteresseerden met een uitnodiging krijgen toegang. "Contacten synchroniseren is zeer moeilijk doordat je te maken hebt met verschillende platforms, data, software en talen. Probeer daar maar eens één lijn in te vinden."

Breder
Hoe ontstond Soocial? Fountain: "Het leek ons geweldig om zelf iets ontwikkelen en een probleem op te lossen. We hadden veel nieuwe Mac's en wilden een backup-oplossing voor die computers. Toen dachten we, als we dit probleem goed willen oplossen moeten we het breder trekken, dus toen kwamen we al snel bij telefoon en webdiensten."

Het opslaan van persoonlijke gegevens op internet ligt gevoelig, erkennen de ontwikkelaars. "Wij vinden dat diensten als die van ons geen wachtwoorden moeten vragen, dat is 'bad practice'", zegt Fountain. Soocial verkrijgt volgens hem op een 'veel veiligere manier' toegang tot bijvoorbeeld Gmail, en dan alleen tot de lijst met contacten.

Investeerders
Naast de ontwikkelaars, zitten ook de investeerders niet stil. Spronk: "We hebben in het begin vele tienduizenden euro's in Soocial gestopt. Op gegeven moment hebben we een investeerder erbij gehaald en een demo laten zien. Na het toelichten van onze plannen zei hij 'hier geloof ik in, en ik ga hier in investeren'."

Na de eerste investering van 300.000 euro zijn de oprichters nu op zoek naar een bedrag van nog eens 1 miljoen euro voor het komende jaar. Vorig jaar werd de dienst geschat op een waarde van 2 miljoen euro, nu ligt dat bedrag 'een aantal malen hoger'.

Cool verdienmodel
Soocial wil zijn investering op een ongebruikelijke manier terugverdienen. "Wij hebben een 'cool' verdienmodel bedacht, dat beter dan gratis is," zegt Fountain. "Mensen kunnen zelf bepalen wat ze betalen."

De risico's van deze methode bleken mee te vallen. "Gemiddeld zitten we op een maandbedrag van boven de twee euro per gebruiker. Ook al betaalt maar een klein aantal mensen voor Soocial, dan haal je toch behoorlijke bedragen binnen."

Gat
Hoewel een vergelijkbare dienst als Plaxo.com 20 miljoen gebruikers claimt, zijn Fountain en Spronk tevreden met 100.000 gebruikers binnen een jaar. Ze hopen hun dienst binnen zes maanden definitief te lanceren. "Wij gaan een gat slaan in de markt," voorspelt Fountain.

Soocial stelt in samenwerking met NUzakelijk en NU.nl, driehonderd uitnodigingen voor Soocial beschikbaar. Je kan je hier aanmelden

Mensen die meer willen weten over Soocial kunnen rechtstreeks chatten met de oprichters.