AMSTERDAM - Creative Crowds is een nieuw internetbedrijf dat voor bedrijven ideeën verzamelt, door ze in contact te brengen met online communities.

Het is een vorm van marktonderzoek die ook wel crowd sourcing wordt genoemd. Hierbij wordt de kennis over het product vergroot door te discussiëren met gebruikers. "We kwamen op een gegeven moment in contact met het Dutch Creative Industry Fund en na een eerste pitch wilden ze wel in ons investeren.". Rutger Docter, één van de initiatiefnemers, ontwikkelde het idee toen hij nog bedrijfskunde studeerde.

Ze kregen een startkapitaal van rond de 40.000 euro waarmee ze nu de applicatie aan het ontwikkelen zijn, die ze over een maand gaan lanceren. Verder zijn ze hard bezig om contacten te leggen met online communities en met bedrijven die gebruik willen gaan maken van de applicatie.

Creative Challenge
Binnen de applicatie kunnen bedrijven ideeën en problemen voorleggen aan bezoekers van relevante community websites. "Je moet dan denken aan Coca Cola, dat in contact komt met mensen die veel op partysites discussiëren. Zo kunnen ze dus met gebruikers van het product in contact treden over hun 'wants and needs'", zo licht Docter toe.

"Wanneer bedrijven dit zelf aanpakken, dan gaan ze zelf een community bouwen en moeten vervolgens wachten tot mensen naar hen toekomen. Wij gaan voor hen naar die groepen toe en vinden zo diegenen die met passie over het onderwerp kunnen praten vanuit een oprechte betrokkenheid", aldus de initiatiefnemer.

Het winstmodel van Creative Crowds is gebaseerd op een jaarlijkse license fee van 60.000 tot 80.000 euro, die klanten betalen om van hun diensten gebruik te maken. Met twee getekende klanten wordt er al een goede omzet voor dit jaar gedraaid. Volgend jaar wordt een miljoenenomzet niet uitgesloten.