AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met winst gesloten. De lagere olieprijs en een aansterkende dollar zorgden voor een positief sentiment onder beleggers.

De AEX-index van hoofdfondsen sloot in Amsterdam 3,61 punten hoger op 412,13 punten, een winst van 0,9 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 9,94 punten, oftewel 1,7 procent, op 582,60 punten. In Londen sloot de FTSE 100-index 1 procent hoger dan vrijdag. De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten met een winst van respectievelijk 0,7 en 0,8 procent.

Het aandeel TNT maakte wilde sprongen. Bij de opening van de handel schoot het aandeel omhoog op geruchten dat de Amerikaanse branchegenoot UPS het concern zou willen overnemen. Op het hoogste punt stond TNT op een winst van meer dan 6 procent. Toen UPS echter had aangegeven dat de geruchten onjuist waren, zakte TNT weg tot min 10 procent. Het aandeel sloot uiteindelijk 1 procent lager dan vrijdag.

Boskalis
In de ASCX-index verloor bergingsbedrijf Smit Internationale 4,5 procent. Volgens Tom Muller, analist bij Theodoor Gilissen, is de speculatie over een overname door Boskalis wat naar de achtergrond verdwenen en vielen de resultaten van donderdag lichtelijk tegen. "Dat bij elkaar zet de koers onder druk", zei Muller.

De aansterkende euro en de lagere olieprijs zetten vooral de verschillende Europese autofabrikanten in de plus. In Parijs wonnen Peugeot-Citroën en Renault 2,9 en 3,6 procent. In Frankfurt stond BMW met 4,5 procent winst aan kop, gevolgd door Daimler met een plus van 2,4 procent en Volkswagen met 1,9 procent.

VastNed
De vastgoedfondsen VastNed Retail en VastNed Offices/Industrial (O/I) hadden voorbeurs halfjaarresultaten gepubliceerd. De winst uit verhuur van VastNed Retail daalde licht, terwijl die van VastNed O/I vlak bleef. VastNed retail won 3 procent, VastNed O/I ging 2,3 procent vooruit.

De euro was 1,4980 dollar waard, tegen 1,5030 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) daalde met 1,1 procent tot 113,95 dollar.