AMSTERDAM – Consumenten kunnen op dit moment een paar honderd euro op hun energierekening besparen door over te stappen op een andere energieleverancier. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van een prijsoverzicht afkomstig van de energiebedrijven zelf.

Sommige aanbieders hebben hun prijzen tussen januari en juli met 60 procent opgeschroefd, schrijft het FD. Vooral prijsvechters hebben hun prijzen bijgesteld, na eerst met lage prijzen marktaandeel te hebben veroverd.

Ook middelgrote en grote concerns als RWE, Nuon, Oxxio en Dong ontkomen niet aan prijsstijgingen van 30 tot 50 procent. Volgens prijsvergelijker Prizewise, die de prijzen naast elkaar legde, val vooral de sterkte stijging van de kale gasprijs op.

Essent
Essent verhoogde de prijs van zijn vaste gascontract met 16 procent tot 0,38 euro per kubieke meter. Bij Nuon steeg de prijs van het jaarcontract met 27 procent en komt op 0,45 euro.

Omdat de olieprijs met een vertraging van ongeveer een jaar doorwerkt in de elektriciteitsprijs, zit er volgend jaar mogelijk weer een verhoging van de energieprijzen aan te komen, zegt een woordvoerder van Prizewise. Volgens hem is het aantal klanten dat overstapt op een vast contract in twee jaar tijd verdubbeld.

CBS
Maandag bleek ook uit berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat een huishouden gemiddeld 144 euro meer kwijt aan energie dan een jaar geleden. Volgens het CBS gaat het om een stijging van ruim 8 procent. Vooral gas is veel duurder geworden.

Volgens het CBS is een huishouden bij een gemiddeld verbruik nu 1869 euro per jaar kwijt aan gas en elektriciteit.