DEN HAAG - Regeringspartij CDA en oppositiepartij VVD zijn kritisch over de subsidies aan milieuorganisaties. Tweede Kamerlid Elly Blanksma van het CDA wil dat minister Jacqueline Cramer (Milieu) de financiële steun onder de loep neemt.

De VVD zegt al langer dat actiegroepen niet gesteund moeten worden door de overheid.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) trok dit weekeinde aan de bel over slecht onderzoek van onder meer Milieudefensie over de verkoop van 'fout hout', waarvan de resultaten publiek worden gemaakt. Blanksma zegt maandag na een bericht in De Telegraaf, dat zij vreest dat winkeliers door het slechte onderzoek ten onrechte schade wordt berokkend.

Geld
VVD-Kamerlid Charlie Aptroot stelt dat het prima is dat actiegroepen als Milieudefensie hun mening verkondigen en zich bijvoorbeeld verzetten tegen de aanleg van een snelweg, maar niet met subsidie van de overheid. "Laat ze het geld zelf maar binnenhalen."

Blanksma heeft op zich niks tegen steun aan milieuorganisaties, maar dan moet het geld wel besteed worden aan gedegen onderzoek. "Want het kan nooit zijn dat de doelstelling is: We draaien de nek om van de Nederlandse detailhandel."