AMSTERDAM - Beleggers maken zich op voor een week met veel bedrijfscijfers uit diverse sectoren. In de financiële sector presenteren enkele grote banken, zoals ING en het Zwitserse UBS, resultaten over het tweede kwartaal. Beleggers kijken verder of de olieprijs op een relatief laag niveau blijft.

De olieprijs zakte vorige week tot onder de 120 dollar per vat. Daarmee is deze meer dan 20 procent gedaald ten opzichte van begin juli, toen de olieprijs een recordprijs bereikt. De lagere olieprijs had vorige week een positief effect op de beurzen. Door de lagere olieprijs zakken voor bedrijven vervoers- en productiekosten.

De ogen van beleggers zijn op donderdag gericht op de Verenigde Staten. Het inflatiecijfer over juli moet dan aantonen of de dalende grondstofprijzen vertaald worden in een minder hoge inflatie. Analisten denken dat prijzen in juli met 0,4 procent zijn gestegen, tegen 1,1 procent in juni.

Koopjesjagers
De lagere olieprijs kan de beurs ook stuwen omdat handelaren hun geld weghalen uit olie en andere grondstoffen om het in andere sectoren te steken. Volgens kenners zouden met name banken hiervan kunnen profiteren. De koersen van financiële instellingen zijn door miljardenafschrijvingen op riskante producten en de kredietcrisis onderuit gegaan. Ze zouden nu opgepikt kunnen worden door zogenoemde koopjesjagers.

In hoeverre de financiële wereld de problemen met de kredietcrisis achter zich kan laten, wordt de komende week wellicht iets duidelijker. Het Zwitserse UBS rapporteert dinsdag bijna precies een jaar nadat de kredietcrisis uitbrak resultaten over het tweede kwartaal.

UBS is een van de hardst getroffen banken in de hele wereld. Het concern moest in totaal al 37 miljard dollar afschrijven. Analisten verwachten dat UBS dinsdag nog eens 4,7 tot 5,6 miljard dollar moet afboeken.

Financials
Op woensdag rapporteert de Nederlandse bankverzekeraar ING. Analisten denken dat de kwartaalwinst als gevolg van de onrustige marktomstandigheden met 40 procent is gedaald naar 1,52 miljard euro. Toch beschouwen kenners ING als een van de gezondste concerns in de sector.

Andere kleinere financiële bedrijven die rapporteren zijn bankverzekeraar SNS Reaal en effectenhuis Van der Moolen op donderdag en Van Lanschot Bankiers en NIBC op vrijdag.

Bedrijfscijfers
In andere sectoren wekt de publicatie van bedrijfscijfers door vastgoedbedrijf VastNed Retail (maandag), voedingsmiddelenconcern CSM (woensdag) en technisch dienstverlener Imtech (donderdag) de belangstelling. Afgelopen februari rapporteerde CSM zeer sterke bedrijfscijfers, ondanks de toen al flink gestegen grondstofprijzen.

Andere Nederlandse bedrijven die rapporteren zijn biotechnologiebedrijf Crucell, raambekledingsfabrikant Hunter Douglas, industrieel toeleverancier Aalberts, biobedrijf Amsterdam Molecular Therapeutics, drukker RSDB, automatiseerder Logica en mediabedrijf TMG.