FRANKFURT - De Duitse staatsbank WestLB verkoopt in de komende vijf jaar ter waarde van 20 miljard euro bezittingen. De verkopen maken onderdeel uit van een herstructureringsplan voor WestLB, dat hard is geraakt door de kredietcrisis.

Dat zei bestuursvoorzitter Heinz Hilgert van de bank tegen de Duitse krant Welt am Sonntag.

De bezittingen die WestLB van de hand doet, wil de bank onderbrengen in een afzonderlijke divisie. Dat afzonderlijke deel wordt vervolgens verkocht. De Duitse bank neemt wel de tijd voor de verkoop. "We gaan niet onmiddellijk verkopen. Daarvoor nemen we drie tot vijf jaar de tijd", aldus Hilgert tegen de Duitse krant.

Verlies
WestLB kwam vorig jaar in grote problemen door risicovolle beleggingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. In januari maakte de bank bekend in 2007 een verlies te hebben geleden van 1 miljard euro door de kredietcrisis en handelsverliezen. In februari moest de bank overeind worden gehouden via een reddingsplan van de staat. In mei verving Hilgert topman Alexander Stuhlmann.

Afgelopen vrijdag heeft WestLB het volledige herstructureringsvoorstel ingediend bij de Europese Commissie. Deze vindt dat WestLB "adequate" maatregelen neemt tegen de verstoring van de marktwerking als gevolg van de staatssteun. De Europese Commissie pleit voor een privatisering van WestLB, bijvoorbeeld door samen te gaan met een andere bank.

Hilgert zei dat hij verwacht dat een fusie tussen regionale staatsbanken een kwestie van tijd is. "Ik kan me voorstellen dat er veranderingen komen in het landschap van regionale banken in de komende twaalf maanden", aldus de topman tegen Welt am Sonntag.