AMSTERDAM - Behalve topman Herman Verwilst zal ook voorzitter Maurice Lippens van de geplaagde bankverzekeraar Fortis vragen van verontruste aandeelhouders in België en Nederland beantwoorden.

Dat blijkt uit een advertentie in diverse dagbladen, waarin Fortis aandeelhouders uitnodigt voor een 'informatiesessie'.

Tijdens de eerder aangekondigde informatieve bijeenkomsten wil Fortis vragen beantwoorden van verontruste aandeelhouders. Ze maken zich zorgen over een recente noodgreep waarbij ruim 8 miljard euro kapitaal moest worden opgehaald. De noodgreep kostten topmannen Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler hun baan. Ook de positie van Maurice Lippens, boegbeeld van Fortis, staat sindsdien onder druk. Verwilst is de tijdelijk opvolger van Votron.

Bijltjesdag
Fortis kondigde de informatieve bijeenkomsten op 1 augustus aan. Sommige beleggers zien liever dat Fortis een buitengewone aandeelhoudersvergadering belegt. Maar het concern wees dat van de hand. Zo'n bijeenkomst zou kunnen uitmonden in een bijltjesdag. Momenteel proberen beleggersverenigingen in Nederland en België op eigen houtje alsnog een officiële vergadering af te dwingen. Daarvoor moeten ze 10 procent van alle aandelen 'achter zich hebben'.

De informatieve bijeenkomst van Fortis in Nederland vindt plaats op maandag 18 augustus vanaf zes uur 's avonds in de ACF Hal in Amsterdam. Die in België is op 20 augustus in het Paleis van Schone Kunsten. Wie de bijeenkomsten wil bijwonen, moet zich registeren op de website van Fortis.