AMSTERDAM - Werkgevers willen af van de extra regelingen in de cao's zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering en bovenwettelijke verlofdagen. In plaats daarvan zien ze graag dat de werknemer een bedrag bovenop het kale loon krijgt om vrij te besteden, bijvoorbeeld voor extra verlof.

Dat zegt Hans van der Steen, directeur sociale zaken bij werkgeversorganisatie AWVN, in een gesprek met het Brabants Dagblad over de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Versimpeling
Het gaat de werkgevers niet om een bezuiniging, maar om versimpeling van de cao's. Volgens Van der Steen willen vooral ook jongere werknemers af van de ‘betuttelende' regelingen. "Ooit is besloten dat de baas in mei vakantiegeld uitkeert, zodat de werknemer in de zomer op vakantie kan. Dat kunnen mensen best zelf regelen."

Datzelfde geldt volgens hem voor seniorendagen en andere bovenwettelijke verlofregelingen, zegt hij in de regionale krant. "Laat mensen zelf maar bepalen wanneer ze extra vrij willen zijn - als zij kleine kinderen hebben, of behoeftige ouders, of als hun oude dag voor de deur staat."