AMSTERDAM - Beleggers zitten massaal bij de pakken neer. De BeleggersBarometer van de Postbank is in juli gedaald met 21 punten tot een historisch dieptepunt van 70 punten. Ook beleggers in de Verenigde Staten blijken in een ongekende mineurstemming te verkeren.

De maandelijkse graadmeter van het beleggersvertrouwen is bij een stand van 100 punten 'neutraal'. Het vorige laagterecord heeft ruim vijf jaar standgehouden. Aan het begin van 2007 bereikte de barometer nog zijn voorlopige hoogtepunt; iets meer dan 160 punten.

Het Postbank-onderzoek wijst uit dat beleggers somber zijn over de economie en verwachten dat de inflatie zal stijgen. Als die verwachting uitkomt, zoeken ze het liefst hun heil in grondstoffen, die juist een belangrijke aanjager van de inflatie vormen.

Consumentenvertrouwen
De sterke daling van het beleggersvertrouwen is in lijn met de daling van het consumentenvertrouwen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind juli rapporteerde, aldus de bank. Vorige week werd bekend dat het consumentenvertrouwen de op één na grootste daling ooit heeft doorgemaakt; de indicator daalde van -19 naar -31. Bovendien bleek donderdag dat de inflatie omhoog schiet en voor het eerst sinds 2002 boven de 3 procent uitgekomen is.

De meerderheid van de beleggers heeft over de afgelopen drie maanden een negatief rendement behaald. Per saldo verwacht meer dan de helft van de beleggers dat de waarde van hun portefeuille zal dalen als de inflatie inderdaad nog verder stijgt.

Verenigde Staten
Ook Amerikaanse beleggers zijn pessimistisch. Huishoudens in de Verenigde Staten beschouwen het als 'meer waarschijnlijk dan ooit tevoren' dat hun aandelenportefeuilles in waarde zullen dalen gedurende het komende jaar, zo toont een gecombineerd onderzoek van de Universiteit van Michigan en persbureau Reuters aan.

Consumenten zien een kans van slechts 41 procent dat hun effecten meer waard zullen worden het komende jaar, een dieptepunt sinds de aftrap van het onderzoek, dat net als de Postbank BeleggersBarometer in 2002 zijn primeur beleefde.

In de Verenigde Staten heeft bijna tweederde van alle huishoudens aandelen in zijn bezit. De grootste investeerders, gemeten naar waarde van de aandelenportefeuille, zijn nog het meest 'optimistisch'.