NEW YORK - Fannie Mae, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, heeft vrijdag het vierde kwartaalverlies op rij bekendgemaakt. Het concern moest een verlies van 2,3 miljard dollar incasseren. In dezelfde periode vorig jaar maakte Fannie Mae nog een winst van 1,95 miljard dollar.

Analisten hadden een aanzienlijk minder groot verlies verwacht. Topman Daniel Mudd liet in een verklaring weten dat de zware tijden op de Amerikaanse huizen- en hypotheekmarkt nog lang niet voorbij zijn. Om de kapitaalpositie te verbeteren, verlaagt Fannie Mae het dividend met 85 procent.

Freddie Mac
Vorige week meldde Fannie's kleinere broer Freddie Mac ook al een kwartaalverlies van 821 miljoen dollar. Beide hypotheekverstrekkers zijn in zwaar weer gekomen als gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De banken zijn samen goed voor 5200 miljard dollar aan uitstaande hypotheken.

Fannie Mae zette dit kwartaal 3,7 miljard dollar apart om de wegvallende inkomsten als gevolg van wanbetalers op te vangen. Deze reserves zullen volgens Mudd nog in de loop van het jaar moeten worden uitgebreid.