AMSTERDAM - Bankverzekeraar Fortis moet voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen naar aanleiding van een fraudezaak bij de schuldhulpverlening in Groningen en Drenthe. Dat verklaart de persrechter in Assen vrijdag tegenover het Financieele Dagblad.

Begin deze week werd bekend dat het geld van 60 mensen met schulden, dat geparkeerd stond op speciale boedelrekeningen, is verduisterd door een schuldsaneerder die het geld tegen de regels in op eigen houtje kon overboeken naar een buitenlandse rekening. Het gaat om een bedrag van 350.000 euro dat onder beheer stond van de eenmanszaak MPS Schuldsanering.

De bewindvoerder van het bedrijf, een 37-jarige vrouw uit Paterswolde, is door de rechtbanken in Groningen en Assen direct op non-actief gesteld. De vrouw meldde de fraude eind juni zelf en claimt dat het geld door iemand anders naar een Turkse rekening is overgemaakt.

Aflossen
De schuldhulpverlener was verantwoordelijk voor het aflossen van de schulden van de gedupeerden, die het beheer over hun bankrekeningen moeten afstaan. Volgens de schuldsaneringsregels zijn er voor het overmaken van geld twee elektronische handtekeningen nodig. Eén van de bewindvoerder en één van de rechter-commissaris.

Volgens de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) is dit het eerste fraudegeval in een schuldsaneringstraject in tien jaar. Fraude valt volgens de RvR ook nooit uit te sluiten zegt een woordvoerder, want 'een bank kan niet alles controleren'.