AMSTERDAM - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat het kabinet afziet van de voorgenomen btw-verhoging als de inflatie in het huidige tempo doorzet. Dat zei hij vrijdag in een interview met tv-zender RTLZ.

Wellink zei dat de inflatie "dik door de 4 procent dreigt heen te schieten". De vakbonden zouden volgens Wellink moeten afzien van forse looneisen. "Geen forse looneisen, de lonen zijn in een versnelling terechtgekomen op een moment dat de productiviteit afzwakt", aldus de bankpresident.

Wellink riep de overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden op om tafel te gaan zitten met als uitgangspunt: "Wij willen geen herhaling van 2001." In dat jaar kwam de inflatie uit op 4,5 procent en belandde de Nederlandse economie in een recessie.

CBS
Wellink reageerde op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag naar buiten bracht. Daaruit bleek dat de inflatie in juli in Nederland is uitgekomen op 3,2 procent en daarmee op het hoogste niveau sinds 2002 zit.

Werkgevers en vakbonden hebben er al eerder op aangedrongen de btw-verhoging per 1 januari 2009 van 19 naar 20 procent te schrappen. Minister Wouter Bos van Financiën zou inmiddels overwegen de btw-verhoging een jaar uit te stellen.

Winkels
Volgens economen van de Postbank zal de btw-verhoging leiden tot een extra prijsstijging in winkels van 0,4 procent. Per huishouden komt dat neer op 150 euro.

Het voorstel om de btw-verhoging in te trekken, valt bij de vakbond FNV in goede aarde. Dat Wellink pleit voor gematigde looneisen verbaast de bond niet, aldus een woordvoerder. "Dat doet Wellink elk jaar." De vakbond maakt dit najaar de looneisen bekend.