AMSTERDAM – Wereldwijd is er een groot wantrouwen ten opzichte van politici, reclamemensen en CEO’s. Mensen hebben het meeste vertrouwen in brandweermannen en doctoren, gevolgd door leraren en postbodes. Dat blijkt uit een grootschalige studie van marktonderzoekinstituut GfK Custom Research T&D.

GfK ondervroeg 22.800 mensen in 22 landen, waaronder achttien West- en Oost-Europese landen en de VS, India, Brazilië en Colombia.

Meer dan negentig procent van de ondervraagden in West-Europa en de VS gaf aan te vertrouwen op de toewijding en deskundigheid van brandweermannen. Daarnaast vindt ongeveer 83 procent van de Europeanen dat zowel artsen als leraren betrouwbaar zijn.

Politici
Dat staat in schril contract met de veertien procent van de respondenten die vindt dat politici te vertrouwen zijn. Overigens ligt dit percentage in Nederland iets hoger: rond de twintig procent.

Reclamemensen en managers doen het wereldwijd ook slecht met een derde van de stemmen, maar opvallend is dat dit percentage wat de reclamemensen betreft in Nederland op maar liefst tachtig procent ligt.