NEW YORK - De Amerikaanse beurzen sloten donderdag op stevige verliezen. Beleggers waren pessimistisch gestemd na tegenvallende cijfers van verzekeraar AIG en supermarktketen Wal-Mart.

De Dow Jones-index sloot 224,64 punten (1,9 procent) lager op 11.431,43 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 23,12 punten, ofwel 1,8 procent, tot een stand van 1266,07 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging 22,64 punten (1 procent) omlaag tot 2355,73 punten.

Intel
De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq sprong gedurende de dag nog even in de plus door winsten bij technologiefondsen als chipfabrikant Intel en technologiebedrijf SanDisk, bekend van de geheugenkaartjes. Sandisk leidde de index met een plus van 6,1 procent. Intel was met een winst van 3,8 procent daarna de grootste stijger.

Deze winsten wogen echter niet op tegen het verlies bij Wal-Mart en AIG. Wal-Mart gaf donderdag aan dat de verkopen in juli niet groeiden ten opzichte van de vorige maand. Dit resultaat was slechter dan voorzien en werd afgestraft met een koersverlies van 6,2 procent.

AIG
AIG maakte woensdag nabeurs bekend ruim 5,5 miljard dollar te hebben afgeschreven op beleggingen vanwege de kredietcrisis. Het aandeel maakte daarop donderdag een duikeling van ruim 18 procent. Ook andere financiële fondsen werden in de min gedrukt.

Een mogelijke verlaging van de kredietpositie van American Express van kredietbeoordelaar Moody's drukte de financiële fondsen in het laatste half uur verder omlaag. Moody's liet donderdag weten een kredietverlaging voor American Express te overwegen, onder meer vanwege de economische afzwakking in de Verenigde Staten. American Express viel met 4,2 procent. Financiële fondsen als Citigroup, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Bank of America en JPMorgan Chase gingen tussen de 1,2 en 8,4 procent omlaag.

Citigroup
Citigroup kreeg bovendien een klap, omdat het 7 miljard dollar aan obligaties gaat terugkopen van ruim 40.000 klanten. Het Openbaar Ministerie in New York klaagde Citigroup aan wegens fraude bij de verkoop van de waardepapieren. Het is niet de enige bank die op de verdachtenlijst staat. Ook andere grote Amerikaanse banken als Merrill Lynch en Morgan Stanley, en het Zwitserse UBS staan in de beklaagdenbank.

Olie werd 1,1 procent duurder tot bijna 120 dollar per vat lichte Amerikaanse olie. Verwacht wordt dat een oliepijplijn in Turkije, die een miljoen vaten per dag doorpompt en door Koerdische separatisten aangevallen werd, wel twee weken dicht zou kunnen blijven. ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips gingen tussen de 0,8 en 1,3 procent omlaag.

De euro noteerde 1,5315 dollar tegen 1,5340 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.