AMSTERDAM - Met een massale spamgolf proberen cybercriminelen argeloze internetgebruikers te verleiden om kwaadaardige software op hun pc's te installeren.

In de mail worden slachtoffers naar een nagemaakte versie van de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN gelokt. Daarop zijn lijstjes te zien met het belangrijkste nieuws. Wie de berichten aanklikt, wordt opgeroepen een nieuwe versie van Adobes Flash Player te installeren.

Wie dan op 'Cancel' klikt, krijgt een nieuw dialoogschermpje te zien dat opnieuw aandringt op installatie. Een hernieuwde weigering leidt weer naar het eerste dialoogvenster, zodat veel internetters de 'update' uiteindelijk zullen accepteren.

Trojaans paard
In werkelijkheid gaat het echter niet om Flash, maar om een Trojaans paard - kwaadaardige software die zich voordoet als een nuttig programma. Het Trojaanse paard downloadt vervolgens meer zogenoemde malware.

Update
Adobe, fabrikant van Flash, maant gebruikers om de software alleen van de website van Adobe te downloaden. Het bedrijf wijst er op dat die maatregel niet alleen voor Flash geldt. Het is verstandig om na meldingen over updates altijd op de website van de maker te kijken en de software daar te downloaden, aldus Adobe.