UTRECHT - Twee op de drie werknemers in de bouw werken bij te hoge temperaturen. Dit stelt FNV Bouw & Infra. De vakbond pleitte donderdag voor maatregelen om bouwers beter te beschermen tegen hitte. Want veel bouwprojecten zoals wegwerkzaamheden gaan in de zomer gewoon door.

FNV Bouw & Infra deed dit voorjaar onderzoek onder bijna 1100 bouwers. Daaruit blijkt dat 85 procent van de werknemers op de bouwplaats wil dat er afspraken komen met werkgevers om hen beter tegen hitte te beschermen.

Slechts 41 procent van de ondervraagden gaf aan dat er gelegenheid was om in de schaduw te werken. De overigen worden tijdens hun werkdag blootgesteld aan zon en hitte. Ook zei 73 procent geen extra drinken te krijgen tijdens hitte.

Schaduw
Verkoeling in de vorm van drinken en schaduw zijn maatregelen die volgens de vakbond vaak goed te regelen zijn. Volgens de regels zijn al maatregelen nodig bij intensief werk vanaf 23 graden. Maar niet alleen warmte is een probleem. Van de ondervraagden zei 94 procent ook geregeld last te hebben van wateroverlast op de bouwplaats.