AMSTERDAM - Slecht nieuws uit de financiële sector drukte aan het einde van de handel op donderdag de stemming op de aandelenbeurzen. Aegon kwam met een forse winstdaling en Fortis moest opnieuw een tegenvaller incasseren, nu in verband met het samenwerkingsverband met het Chinese Ping An.

De AEX-index van de meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 405,69 punten, een verlies van 4,82 punten ofwel 1,2 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 0,6 procent tot 565,11 punten.

De aandelenbeurzen in Frankfurt en Londen daalden respectievelijk 0,3 en 0,2 procent. Alleen de CAC-40 in Parijs wist zich donderdag in de plus te handhaven en sloot met 0,2 procent winst.

Aegon
Aegon kreeg na het bekendmaken van een winstdaling met bijna 60 procent de grootste klappen op de beurs. Het aandeel van de verzekeraar sloot met een verlies van 7,5 procent. Het concern moest bijna 100 miljoen euro afschrijven, onder meer op de kredietportefeuille in de Verenigde Staten.

Fortis kreeg een verlies van 5,4 procent te incasseren. Chinese toezichthouders blijken de goedkeuring voor een samenwerkingsverband tussen Fortis en verzekeraar Ping An uitgesteld te hebben. Hierdoor kan Fortis 2,15 miljard euro van de Chinese verzekeraar niet ontvangen. ,,De verliezen van Fortis en Aegon wegen zwaar op de AEX-index'', zei vermogensbeheerder René Bastiaenen van Eureffect.

Allianz
Ook in het buitenland kwamen verzekeraars met slecht nieuws. Het Duitse Allianz moest zijn verwachting voor het hele jaar naar beneden bijstellen. Dit aandeel verloor 0,1 procent. De grootste verzekeraar van de Verenigde Staten, AIG, presenteerde woensdag nabeurs een groter verlies dan verwacht. AIG daalde donderdag in New York met maar liefst 17,3 procent.

De Europese Centrale Bank hield het belangrijkste rentetarief donderdag constant op 4,25 procent. De beurzen veerden iets op na de toelichting van ECB-president Jean-Claude Trichet. Hij wees op afnemende groei in de eurozone, wat mogelijk een gunstig effect zal hebben op het rentetarief.

Olie
Energiegerelateerde aandelen gingen donderdag aan de leiding, na een stijging van de olieprijs. Olie werd 1,5 procent duurder tot ruim 120 dollar per vat, maar daalde tegen de avond weer licht. In de AEX-index boekte olieconcern Shell een winst van 0,5 procent.

De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore ging aan kop in de AEX met een winst van 2,8 procent. Het Franse Total won 0,3 procent en het Britse BP steeg met 2,1 procent.

Euro
De euro noteerde op 1,5336 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munteenheid nog op 1,5405 dollar.