AMSTERDAM - Een groot aantal e-commerce bedrijven heeft de handen ineengeslagen om internetgebruikers te beschermen tegen misleidende reclame op internet.

De bedrijven vormen samen The Alliance Against Bait & Click (AABC), en hopen hiermee internetgebruikers op grote schaal op de hoogte te stellen van 'bait and click advertising'. Dat is een vorm van adverteren waarbij gebruikers naar gevaarlijke internetsites worden gelokt met behulp van misleidende reclame.

Het initiatief is belangrijk vanwege het aantal grote namen dat zich aan AABC heeft verbonden. Enkele bekende namen zijn 1-800 Contacts, Intercontinental Hotels Group (IHG), en Northwest Airlines.

Trefwoorden
De groep vraagt vooral aandacht voor misleidende advertenties die zijn gebaseerd op trefwoorden. Bij deze vorm van adverteren kopen adverteerders op grote schaal trefwoorden op die zijn gekoppeld aan populaire merknamen. Wanneer er op deze merknamen wordt gezocht, wordt er vervolgens een advertentie getoond die de gebruiker leidt naar een potentieel gevaarlijke site. Door te klikken op een dergelijke advertentie verspilt een gebruiker niet alleen waardevolle tijd, maar loopt hij of zij ook nog eens het gevaar dat de pc geïnfecteerd wordt met spyware.

Ben Edelman, professor aan de Harvard Business School en lid van AABC: "Er bestaan misleidende advertenties waarin gratis kredietrapporten worden beloofd die in werkelijkheid helemaal niet gratis blijken te zijn. Andere advertenties beloven gratis ringtones, waar uiteindelijk tien dollar per maand voor moet worden betaald.

Ik geloof dat er een gigantisch aantal scams online te vinden zijn en dat de bedenkers hiervan steeds meer bedreven raken in het bereiken van de consument via zoekmachines. Op dit moment is het nog aan de consument om zichzelf tegen dit soort praktijken te verdedigen, maar ik denk dat het in de toekomst de zoekmachines zijn die hier meer verantwoordelijkheid in moeten nemen."

Beschermen
Edelman benoemt hierbij specifiek zoekgigant Google, die in zijn ogen weinig tot niets doet om gebruikers te beschermen tegen misleidende advertenties. Google heeft hierop gereageerd met de uitspraak dat Google een aanbieder is van advertentieruimte en dat het bedrijf niet in de positie is om de inhoud van die advertenties te beoordelen.

Volgens het bedrijf zijn adverteerders zelf verantwoordelijk voor de advertenties die zij verspreiden Een woordvoerder van Google: "We moedigen eigenaren van merkrechten aan om hun geschillen op te lossen met de adverteerders, simpelweg omdat deze adverteerders waarschijnlijk niet alleen advertenties hebben op het netwerk van Google."

Naast het bieden van informatie, tips en hulpmiddelen die gebruikers moeten helpen bij het identificeren en vermijden van misleidende advertenties, biedt AABC op haar website ook een petitie, die is bedoeld voor de Federal Trade Commission. In de petitie wordt gevraagd om strengere regels op het gebied van reclame.