ARNHEM - Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis maakt zich nauwelijks zorgen over de invloed van een lagere economische groei op de resultaten. Dat heeft bestuursvoorzitter Harrie Noy donderdag gezegd in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.

Volgens analisten zal het bedrijf het vanaf volgend jaar steeds moeilijker krijgen en zal de afzwakkende economische groei vooral resulteren in slechtere omstandigheden in de vastgoed- en milieumarkten.

Noy erkent dat het segment gebouwen van Arcadis het meest gevoelig is voor economische ontwikkelingen, maar ziet juist in de milieutak een goede bescherming tegen conjuncturele schommelingen. "Milieu is onze grootste activiteit en zal mede dankzij de diensten aan de sterke olie- en gasindustrie alleen maar verder groeien."

Chili
Over het onderdeel infrastructuur maakt de topman zich evenmin zorgen. In Europa ziet het bedrijf voldoende kansen om projecten binnen te halen die voortkomen uit langjarige investeringsprogramma's. In Brazilië en Chili profiteerde Arcadis van investeringen in mijnbouw en energie.

Het onderdeel gebouwen kampte in het tweede kwartaal met enige vertraging in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar Arcadis wist dat op te vangen met projecten Azië, Midden- en Oost-Europa en het Midden-Oosten.

Overnames
Noy blijft streven naar overnames, waarbij Zuidoost-Azië nog altijd prioriteit heeft. Daarnaast ziet de topman mogelijkheden in de Europese milieumarkt en op het gebied van infrastructuur in de Verenigde Staten. Arcadis heeft 150 tot 200 miljoen euro beschikbaar voor acquisities.

Arcadis haalde in het tweede kwartaal een nettowinst van 16,3 miljoen euro, een stijging van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 23 procent tot 427 miljoen euro. Noy verwacht dat de ontwikkeling van de resultaten in de tweede helft van dit jaar vergelijkbaar zijn met die in de eerste zes maanden.

Arcadis verwacht dat de nettowinst dit jaar 10 tot 15 procent hoger uitkomt dan de 62,3 miljoen euro vorig jaar. De onderneming liet eerder weten uit te gaan van winst- en omzetgroei.