AMSTERDAM - Chinese toezichthouders hebben de goedkeuring voor een samenwerkingsverband tussen Fortis en Ping An uitgesteld. Hierdoor kan Fortis 2,15 miljard euro van de Chinese verzekeraar nog niet ontvangen.

Dat heeft Fortis donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Volgens eerdere afspraken zou Ping An voor 2,15 miljard euro een belang krijgen in Fortis Investments, het vermogensbeheerbedrijf van Fortis.

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar ging eerder uit van goedkeuring hiervoor in het tweede kwartaal. "Die verwachting was gebaseerd op onze ervaring en gesprekken met de autoriteiten", aldus een woordvoerster van Fortis.

Nu hebben de Chinezen de beslissing om onduidelijke redenen uitgesteld. "We voeren continu een dialoog met de Chinese autoriteiten. We verwachten de goedkeuring nu later dit jaar", aldus de Fortis-woordvoerster.

Kapitaal
De miljardensom van Ping An zou een welkome aanvulling zijn voor het kapitaal van Fortis. De bankverzekeraar heeft hard geld nodig om het geslonken bufferkapitaal weer op orde te krijgen. De komende maanden moet een tekort van 3 miljard euro worden gedekt. Daartoe is een plan gelanceerd dat 5 miljard euro moet opleveren. Zonder de ruim 2 miljard euro van Ping An loopt het tekort op naar ruim 5 miljard euro.