DEN HAAG - De verzekeraar Aegon heeft de nettowinst in het tweede kwartaal met 58 procent zien dalen naar 276 miljoen euro. Dat kwam vooral door lagere winsten op beleggingen en hogere afschrijvingen. Dat meldde Aegon woensdag.

Aegon nam in totaal een verlies van 324 miljoen euro, onder meer op uitstaande beleggingen en afwaarderingen op obligaties. Van het bedrag had 41 miljoen euro betrekking op zogenoemde subprime-hypotheken. Het is voor het eerst dat Aegon verlies neemt op die producten.

Verder speelden de zwakke dollar en het Britse pond Aegon parten. Geld dat in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt verdiend, levert Aegon na omrekening naar euro's veel minder op. "Het moge duidelijk zijn dat ons resultaat hierdoor sterk is beïnvloed", zei bestuursvoorzitter Alexander Wynaendts in een verklaring.

Omstandigheden
Wynaendts spreekt van "moeilijke omstandigheden op de financiële markten". Toch vindt de bestuursvoorzitter dat Aegon "gegeven de omstandigheden" goed heeft gepresteerd. "We zijn verheugd over het aanhoudend vertrouwen dat klanten in ons hebben."

De nettowinst van Aegon is lager dan verwacht. Analisten gingen gemiddeld uit van een resultaat onder de streep van 375 miljoen euro.