TOKIO - De beurs in Tokio is donderdag lager gesloten, onder druk van de financials. Zij hadden last van de tegenvallende cijfers van de Amerikaanse verzekeraar AIG. De Kospi-index in Seoul ging omlaag na een onverwachte renteverhoging door de Zuid-Koreaanse centrale bank.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een verlies van 129,90 punten (1 procent) op 13.124,99 punten. De bankfondsen in Tokio stonden onder druk door het miljardenverlies van AIG, 's werelds grootste verzekeraar. Dat wakkerde de zorgen over de kredietcrisis opnieuw aan.

Tot de sterkste dalers behoorde onder meer Mitsubishi UFJ, de grootste bank van Japan. Het aandeel verloor 3,9 procent. Rivaal Mizuho zakte 3,5 procent.

Inflatie
De Kospi in Seoul verloor 0,9 procent. De Bank of Korea verhoogde donderdag onverwacht de rente met een kwart procentpunt tot 5,25 procent om de hoge inflatie aan banden te leggen. Die staat op het hoogste niveau in tien jaar.

De beurs in Sydney ging vrijwel zonder beweging de handel uit, terwijl de Hang Seng in Hongkong in de middaghandel op een winst van 0,6 procent stond.