BRUSSEL - De Europese Commissie stemt in met de voorgenomen overname van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines door Delta Air Lines. Volgens EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) leidt de krachtenbundeling niet tot een significante vermindering van de concurrentie.

Door de overname van meer dan 3 miljard dollar (1,9 miljard euro) ontstaat 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij. Delta neemt Northwest over via een aandelenruil. De nieuwe maatschappij heet Delta en de leiding komt in handen van de huidige baas bij Delta, Richard Anderson. Zowel Delta als Northwest is binnen het zogeheten SkyTeam partner van Air France-KLM.

Delta is nu naar aantallen passagiers gemeten de op twee na grootste luchtvervoerder ter wereld, Northwest de op vier na grootste. Bij Delta en Northwest werken 75.000 mensen.

Kostenbesparingen
De maatschappijen hebben achthonderd vliegtuigen die 390 bestemmingen in 67 landen aandoen en zijn goed voor een jaarlijkse omzet van boven de 35 miljard dollar. De fusie zou jaarlijks naar schatting 1 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren.