UTRECHT - Vakbond FNV Bondgenoten wil dat er een einde komt aan de onrust rond Fortis. Om dat te bereiken vindt FNV-bestuurder Carla Kiburg dat vertegenwoordigers uit de bankensector moeten gaan praten met minister Wouter Bos (Financiën).

Het gesprek zou moeten leiden tot maatregelen waardoor continuïteit en betrouwbaarheid herleven, meldt FNV Bondgenoten woensdag. Volgens Kiburg kan de toekomst van het personeel bij Fortis en ABN AMRO zo beter worden gegarandeerd dan met korte termijn denken.

Kiburg: "We hebben het over de banen en inkomens van duizenden mensen. Het kan niet zo zijn dat zij de dupe worden van de gedachte 'houd de aandeelhouder tevreden'." Fortis staat onder druk van de aandeelhouders. Beleggersclubs stellen de postitie van bestuurders ter discussie en proberen een buitengewone aandeelhoudersvergadering af te dwingen.

PGGM
PGGM, de vermogensbeheerder van het pensioenfonds Zorg en Welzijn, is voorstander van een aandeelhoudersvergadering, zei een woordvoerster van PGGM woensdag. Zorg en Welzijn heeft volgens de laatste gegevens ongeveer een kwart procent van de aandelen Fortis.

"Wij zijn er voor dat aandeelhouders meer informatie krijgen van Fortis. Een vergadering is een hele goede manier om dat te krijgen", aldus de woordvoerster.