MCLEAN - Freddie Mac, de op een na grootste hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten, is in het tweede kwartaal op een groter dan verwacht nettoverlies uitgekomen van 821 miljoen dollar. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog een winst van 729 miljoen dollar.

Freddie Mac liet woensdag weten dat het de winstuitkering over het afgelopen kwartaal met 80 procent verlaagt tot 5 dollarcent. Het is het vierde kwartaalverlies op rij voor Freddie Mac, dat net als zijn grotere zusterbedrijf Fannie Mae in zwaar weer is terechtgekomen door de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis.

In totaal verloor het bedrijf uit McLean, Virginia, al meer dan 4,6 miljard dollar in de afgelopen drie kwartalen. Topman Richard Syron waarschuwde dat er nog meer moeilijkheden aan kunnen komen door de aanhoudende problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de afzwakkende Amerikaanse economie.

Afschrijvingen
Freddie Mac schreef in het afgelopen kwartaal 1 miljard dollar af op de waarde van risicovolle hypotheekbeleggingen. Ook werd 2,5 miljard dollar opzij gezet voor kredietverliezen. Het concern herhaalde zijn voornemen om 5,5 miljard dollar aan nieuw kapitaal op te halen met een aandelenuitgifte.

De Amerikaanse overheid keurde onlangs een reddingsplan voor Freddie Mac en Fannie Mae goed om te voorkomen dat ze omvallen. Het plan van de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson voorziet in eventuele kapitaalinjecties en noodkredieten.

Hypotheekmarkt
De twee semi-overheidsbedrijven zijn samen goed voor bijna de helft van de totale Amerikaanse hypotheekmarkt. Samen zijn ze eigenaar of staan ze garant voor circa 5200 miljard dollar aan uitstaande hypotheken.

De baten van Freddie Mac namen in het afgelopen kwartaal met 28 procent af tot 1,69 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het verlies per aandeel kwam uit op 1,63 dollar. Analisten gingen in doorsnee uit van een verlies per aandeel van 28 cent. Het aandeel Freddie Mac is sinds begin dit jaar al met 76 procent in waarde gedaald.