UTRECHT - Vier miljard kijkers in de hele wereld moeten de wedstrijden van de Olympische Spelen via duizenden televisiekanalen binnen 0,3 seconden te zien krijgen. Hier komt heel wat IT-planning bij kijken. Het Nederlands-Franse Atos Origin begon vier jaar geleden met de voorbereidingen.

Atos Origin verzorgt al sinds de Winterspelen in Salt Lake City in 2002 de technologische ondersteuning tijdens het sportevenement. Het bedrijf ontwerpt en bouwt de twee belangrijkste IT-systemen waar het evenement op draait en zorgt voor de digitale beveiliging.

Het is volgens het concern het grootste sportgerelateerde technologiecontract in de wereld. Hoeveel de automatiseringsbedrijf aan het evenement verdient, wil het echter niet kwijt. Wel dat er ongeveer vierduizend medewerkers aan meedoen.

Systemen
De systemen van Atos Origin zorgen er onder meer voor dat de juiste mensen toegang krijgen tot de Spelen, dat de transport- en accomodatieschema's worden bijgehouden, de medische rapportages up-to-date zijn en dat de media, juryleden en sporters zelf alle benodigde informatie over de atleten kunnen opzoeken.

"Als Theo Bos bijvoorbeeld een wedstrijd fietst, willen kijkers weten hoe snel hij de vorige keer op die afstand reed. Dat kunnen media in ons systeem bekijken", zegt algemeen directeur Rob Pols van Atos Origin Nederland.

Locaties
Het verschil met de vorige Olympische Spelen is dat dit jaar de wedstrijdlocaties verder uit elkaar liggen dan ooit. Ook zijn het er meer dan anders. "Dat zorgt vooral voor een logistieke uitdaging", aldus Pols.

Een deel van de bezoekers van de Spelen kan dit jaar voor het eerst draadloos gebruik maken van het netwerk, dat overigens niet is aangesloten op internet. Zo hoeven journalisten bijvoorbeeld niet achter hun pc te gaan zitten om het intranet op te kunnen, maar kan dat ook via een Blackberry.

Internet
De toegang tot internet wordt niet door Atos geregeld. Dat wordt gedaan door het Chinese Sohu.com. Zij zorgen ervoor dat niet alle internetsites toegankelijk zijn. Dit als gevolg van beperkingen die de Chinese overheid oplegt.

De beveiliging van de systemen kost Atos misschien nog het meeste werk. "Per dag verwachten we meer dan een miljoen pogingen om in te breken", zegt Pols. Een deel van deze inbraakpogingen is onschuldig. "Dat zijn mensen die gewoon even een kijkje willen nemen." Andere hackers zoeken doelbewust naar geheime informatie of proberen (een deel van) het systeem plat te leggen.

Beveiligingtests
Daarom wordt er ongeveer 200.000 uur besteed aan beveiligingstests. "We beginnen daar een jaar van tevoren mee. We gaan alle scenario's af." De medewerkers van Atos worden bovendien strikt gescreend. "Ze moeten een schone lei hebben", aldus de topman.

Atos werkt, behalve met Sohu.com, samen met andere Chinese bedrijven, zoals China Network, China Mobile voor het telefoonnetwerk en Lenovo voor de hardware. Ook wordt er samengewerkt met internationale partijen als Samsung, Kodak en Panasonic. "Wij zijn de lijm die alles samenbindt", aldus Pols. "Deze samenwerking is ook altijd een uitdaging. De partijen waarmee we samenwerken kiezen we niet zelf, dat doet het Internationaal Olympisch Comité (IOC)."