AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven leveren tijdens de komende Olympische Spelen in Peking een aanzienlijke bijdrage. Menig sporter zal tijdens het toernooi een 'oranje' product tegenkomen.

Van Accells peperdure racefiets tot verlichting van Philips. Hoeveel de bedrijven eraan verdienen is niet bekend, een grotere naamsbekendheid houden ze er hoe dan ook aan over.

Het chemieconcern Akzo Nobel leverde verf voor twee van de meest in het oog springende sportcomplexen in de Chinese hoofdstad. Dat zijn het op een vogelnest lijkende Nationale Stadion en het uit plastic 'zeepbellen' opgetrokken zwembadstadion National Aquatics Center, de zogeheten 'watercube'.

Philips
Datzelfde zwemstadion, het mooiste zwembad ooit volgens de Nederlandse topzwemmer Pieter van den Hoogenband, is een van de vele locaties die voorzien zijn van lampen van Philips. Naast gewone verlichting voorziet het elektronicaconcern de Nederlandse zwemmers van speciale lampen waarmee geprobeerd wordt het energieniveau van de ploeg te verhogen.

Ook chemieconcern DSM helpt een handje mee om de prestaties van de sporters te verbeteren. Het Limburgse bedrijf, sinds 2001 sponsor van sportorgaan NOC-NSF, maakt poeders en drankjes die moeten zorgen voor snel herstel van de atleten na een topinspanning.

DSM
Daarnaast levert DSM koelvesten en -baden waarmee de lichaamstemperatuur van sporters snel omlaag gebracht kan worden. De voetballers en hockeyers zullen gebruikmaken van de koelbaden.

De textielbedrijven Gamma uit Helmond en TenCate uit Almelo leveren weefsels voor respectievelijk zeilen en vier hockeyvelden. De zeilen die ook dienst deden tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004, waren eveneens van de Helmondse onderneming.

Janssen-Fritsen
Het ook uit Helmond afkomstige bedrijf Janssen-Fritsen kan inmiddels worden aangemerkt als Olympisch hofleverancier van turntoestellen. Voor de vijfde keer zijn alle apparaten op de Spelen afkomstig van dit bedrijf.

Fietsfabrikant Accell uit Heerenveen stak ruim een half miljoen euro in de ontwikkeling van een lichtgewicht fiets van het merk Koga Miyata om de kansen op gouden plakken voor Theo Bos en Marianne Vos te verhogen.

Latexfalt
Ook bindmiddelenproducent Latexfalt heeft met de fietsers in en om het Olympische dorp te maken. Het bedrijf uit Koudekerk aan den Rijn heeft emulsieproducten geleverd aan de Chinese wegenbouwer ShanXi voor de aanleg van ongeveer 500.000 vierkante meter gekleurd asfaltbeton op fietspaden, parkeerplaatsen en busbanen.

Voor Atos Origin zijn de Spelen 'big business' en betreft het naar eigen zeggen het grootste sportgerelateerde technologiecontract in de wereld. De Nederlands-Franse automatiseerder verzorgt al sinds de Winterspelen in Salt Lake City in 2002 de technologische ondersteuning tijdens het sportevenement.

Randstad
Een aantal Nederlandse bedrijven is meer achter de schermen van het mega-evenement actief. Zo zorgt Randstad voor het personeel in het Holland Heineken House en begeleidt de uitzender de sporters in hun loopbaan. Versnaperingen in Heinekens huis wordt verzorgd door cateraar Albron.

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt de Nederlandse equipe heen en weer en is samen met onder meer Martinair door de organisatie van de Spelen aangewezen voor het vervoer van paarden. Aggreko uit Moerdijk voorziet veertig sportlokaties van stroom en het Haarlemse AMB levert de techniek voor tijdwaarneming.