HOEVELAKEN - Brancheorganisaties en politie en justitie hebben een plan gemaakt om diefstal uit auto's zoveel mogelijk een halt toe te roepen. De partijen hebben een pakket maatregelen samengesteld om binnen drie jaar het aantal autokraken met een kwart terug te dringen.

Dat meldde een woordvoerder van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Het plan van aanpak is opgesteld door de RAI-vereniging, Bovag, ANWB, de verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland, politie, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en de Rijksdienst voor het wegverkeer (RWD).

Ze denken aan maatregelen als metalen antidiefstalkoffers, loklaptops en loknavigatiesystemen, een veiligheidskeurmerk voor parkeerplaatsen en opbergkluisjes in parkeergarages.

Inbraak
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vorig jaar 243.000 keer is ingebroken in een auto. De waarde van de gestolen spullen komt neer op zo'n 440 miljoen euro, inclusief de inbraakschade gaat het om 600 miljoen.

Volgens de woordvoerder van de stichting AVC kan het publiek zelf ook veel doen aan preventie. Een van de maatregelen is het publiek bewust te maken van de risico's. "Sommige mensen stoppen bij een hamburgerrestaurant, nemen hun jasje mee, maar laten een laptop in de auto liggen", aldus de zegsman. De verzekeraars bekijken of dit soort nalatigheid kan worden bestraft door de schadeclaim af te keuren.

Marktplaats.nl
Verder is de politie van plan vaker op verkoopsites als Marktplaats.nl te speuren naar aangeboden gestolen waar. Steeds meer dieven stappen niet meer naar hun vaste helers, maar bieden spullen te koop aan op internet.