JOHANNESBURG - Vakbonden in Zuid-Afrika hebben woensdag een landelijke stakingsdag georganiseerd uit protest tegen de sterk stijgende energie- en voedselprijzen. Naar schatting doen bijna twee miljoen mensen mee met de staking.

De bonden zijn vooral boos over de sterke stijging van de elektriciteitsprijs. Het Zuid-Afrikaanse staatsbedrijf Eskom heeft sinds december de prijs van elektriciteit met 27,5 procent verhoogd.

Maar ook de hoge voedselprijzen en het dreigende banenverlies in de mijnbouwindustrie vormen een grote bron van ergernis. De inflatie in de grootste economie van Afrika bedroeg in juni meer dan 12 procent, terwijl de werkloosheid op 23 procent van de beroepsbevolking ligt.

Mijnen
Door de staking is de productie bij veel goud- en platinamijnen woensdag grotendeels stil komen te liggen. Zuid-Afrika is 's werelds op een na grootste goudproducent en de grootste producent van platina.

Ook het openbaar vervoer en het onderwijs zijn getroffen. Autobouwers als Volkswagen en Daimler hebben hun fabrieken in Zuid-Afrika tijdelijk gesloten.

Stroom
Begin dit jaar werd de productie in de Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector nog ernstig verstoord door stroomtekorten. In januari lagen de werkzaamheden in de Zuid-Afrikaanse mijnen zelfs voor vijf dagen stil omdat er onvoldoende stroom was.