DEN HAAG - CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) moet volgens zijn eigen partij meer opkomen voor vrachtwagenchauffeurs binnen de Europese Unie.

Volgens Tweede Kamerlid Ger Koopmans van de grootste regeringspartij dreigen truckers door allerlei regels en beperkingen een soort boekhouders op de weg te worden.

Ergernissen
Dat heeft Koopmans woensdag gezegd na een bericht in De Telegraaf. Het Kamerlid is met een vrachtwagenchauffeur meegereden naar Italië en heeft een top-tien aan ergernissen opgesteld. Volgens hem zitten truckers continu te rekenen of ze de volgende parkeerplaats of eindbestemming wel halen zonder de rijtijdenwet of arboregels te overtreden, daarbij incalculerend de kans dat ze in de file terechtkomen.

Koopmans noemt het verder absurd dat binnen de EU verschillend boetebeleid wordt toegepast. "In Nederland valt aan een politieagent nog wel uit te leggen dat je 5 minuten te lang achter elkaar hebt gereden, omdat je niet direct een parkeerplaats kon vinden. Maar in Italië of Frankrijk geven ze je gerust tot 28 dagen later nog een boete voor die overtreding in Nederland."

Tol
Terwijl het tekort aan goede parkeerplaatsen voor truckers een groot probleem is in Europa volgens de CDA'er. Ook de verschillende tol-systemen zijn het Kamerlid een doorn in het oog. Bij de chauffeur met wie hij door West-Europa is gereden telde hij zes tolkastjes. "Met de EU-uitbreiding heeft hij er straks 27 als het zo doorgaat."

De trend van meer regels en beperkingen moet volgens Koopmans worden gestopt om de economische groei niet te schaden. Daarbij wijst hij ook op het toenemend aantal milieuzones en de nieuwe arbeidstijdenrichtlijn, die straks bepaalt dat truckers nog maar een 48-urige werkweek in plaats van 55 uur mogen hebben.