AMSTERDAM - De mobiele telefoon van Apple, de iPhone, kan geen data versleutelen en is daardoor nog niet geschikt voor bedrijven die honderden of duizenden telefoons beheren, aldus analisten bij onderzoeksbureau Gartner. Ze spreken wel hun zegen uit over gebruik in kleinere ondernemingen.

"Bedrijven moeten voorzichtig omgaan met extensief gebruik van de iPhone," aldus een rapport waarin Gartner verslag doet van drie weken testen met het toestel. Gartner waarschuwt ook voor de batterij; die zou het bij dagelijks gebruik amper een dag uithouden.

Grote organisaties zouden volgens analist Ken Dulaney moeten wachten op invoering van versleutelingssoftware. Apple laat dit echter afhangen van externe ontwikkelaars, aldus de website Computerworld woensdag.

Exchange
Apple heeft hoge verwachtingen van de iPhone op zakelijk gebied. Het nieuwe model dat 11 juli werd gepresenteerd werkte voor het eerst samen met Microsoft Exchange, waardoor de meeste werknemers hun zakelijke mail kunnen ontvangen. Apple voerde ook de optie in om het toestel bij verlies op afstand te wissen ('remote wipe').

Gartner drukt it-managers op het hart om iPhone-bezitters te wijzen de hoge kosten van mobiel internet in het buitenland. Internetten met het toestel is zo makkelijk, aldus Dulaney, dat zakenreizigers sneller dan ze denken duizenden dollars kunnen verstoken.