LONDEN - De Britse platinaproducent Lonmin heeft woensdag het overnamebod ter waarde van 10 miljard dollar (6,45 miljard euro) van het Brits-Zwitserse Xstrata verworpen. Volgens de op twee na grootste platina-ontginner ter wereld is het bod van Xstrata "opportunistisch en volkomen onwelkom".

Xstrata, 's werelds op vier na grootste mijnbouwbedrijf, bracht eerder op de dag een overnamebod uit op Lonmin van 33 Britse pond per aandeel in contanten. Dat is een premie van 42 procent op de slotkoers van het aandeel dinsdag. Volgens Lonmin geeft het bod niet de waarde weer van de unieke bezittingen van het bedrijf. Xstrata heeft al een belang van 8 procent in Lonmin.

Op de beurs in Londen schoot het aandeel Lonmin woensdagochtend met 47 procent omhoog tot bijna 35 pond per aandeel. Dit wijst erop dat beleggers verwachten dat er meer in het vat zit en op een hoger bod rekenen. Lonmin adviseert zijn aandeelhouders niet in te gaan op het bod van Xstrata.

Zuid-Afrika
Xstrata is vooral geïnteresseerd in de platinamijnen van Lonmin in Zuid-Afrika. Die kampen de laatste tijd met operationele problemen en productieonderbrekingen. Xstrata denkt de Lonmin-mijnen er weer bovenop te krijgen en beter te laten draaien. Begonnen als een kleine Zwitserse staalproducent eind jaren negentig, groeide Xstrata via overnames uit tot de nummer vijf in de mijnbouwsector.

De laatste jaren vindt binnen de mijnbouwindustrie een consolidatieslag plaats door de sterk gestegen prijzen van grondstoffen. De waarde van fusies en overnames van mijnbouwbedrijven bereikte vorig jaar een record van bijna 160 miljard dollar. Dat kan dit jaar ruimschoots worden overtroffen als de overname van het Brits-Australische Rio Tinto door het eveneens Brits-Australische BHP Billiton voor 150 miljard dollar slaagt.