AMSTERDAM - Hema is in de rode cijfers gedoken. Het vorig jaar door Lion Capital overgenomen detailhandelsconcern schreef een verlies van 18,8 miljoen euro in de boeken, meldt het Financieele Dagbad op basis van het jaarverslag van het bedrijf.

Hema heeft sinds de overname door de Britse investeringsmaatschappij een schuld van ruim 1 miljard euro, 91 procent van de balanswaarde. Hierover betaalde de onderneming ruim 63 miljoen euro aan financieringslasten. Zonder die lasten zou Hema wel winst hebben gedraaid. Het is naar verluidt de eerste keer dat Hema, eerder in handen van Maxeda, verlies boekt. 

Lion Capital, dat onder meer Orangina Group in zijn bezit heeft en in juli liet weten snackmerk Mora te willen overnemen,telde in juni 2007 zo'n 1,1 miljard euro neer voor Hema. Marktpartijen vonden het overnamebedrag zeer hoog.

Schuldenlast    
Door de kredietcrisis hebben verschillende bedrijven die door private equity zijn overgenomen moeite gekregen hun zware schuldenlast te dragen. Bovendien heeft de detailhandelssector te kampen met tanend consumentenvertrouwen en oplopende inflatie.

Financieel directeur Joost Sliepenbeek van het bedrijf dat onder meer bekend staat om zijn warme rookworst en Jip en Janneke-producten, maakt zich geen zorgen over de toekomst van de onderneming. In een interview met het FD stelt hij ondanks de economische problemen de rentelasten het hoofd te kunnen bieden. Bovendien wil Hema volgens Sliepenbeek schulden gaan aflossen.

Hema streeft ernaar de komende jaren 50 winkels per jaar te openen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.