TOKIO - Sony neemt het belang van partner Bertelsmann in het samenwerkingsverband Sony BMG volledig over. De bedrijven maakten dinsdag bekend dat Sony het aandeel van 50 procent dat Bertelsmann in de platenmaatschappij heeft, op zal kopen voor in totaal 1,2 miljard dollar.

Sony en het Duitse Bertelsmann, het grootste mediabedrijf van Europa en moederbedrijf van onder meer tv-zender RTL, gingen in 2004 een samenwerkingsverband aan. De platenmaatschappij Sony BMG heeft artiesten als Beyoncé, Aerosmith, Bruce Springsteen, Celine Dion, Justin Timberlake, Alicia Keys en Krezip onder contract.

Na de overname krijgt het bedrijf de naam Sony Music Entertainment en komt het volledig onder controle van het moederbedrijf. Sony BMG is na Universal Music 's werelds grootste platenmaatschappij.

Muziekbranche
Volgens mediaberichten wilde topman Harmut Ostrowski van Bertelsmann al langer uit de platenmaatschappij stappen om te ontkomen aan de malaise waarin de muziekbranche zich bevindt. De muziekindustrie maakt zware tijden door omdat steeds meer mensen muziek van internet dowloaden en geen cd's meer kopen.

De omzet van Sony BMG ging de afgelopen jaren gestaag achteruit. Sony krijgt nu volledige controle over platenlabels zoals Columbia, RCA en Arista. Sony-topman Howard Stringer zei dinsdag dat het bedrijf met de aankoop een "alomvattend aanbod van entertainment" kan bieden. Bertelsmann meldde zich nu te gaan richten op "gedefinieerde groeisectoren". Het concern kondigde onlangs al aan de Nederlandse boekenclub ECI te willen verkopen.