DEN HAAG - Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft vooralsnog geen bezwaar tegen de komst van de applicatie Street View in de Europese versie van het programma Google Maps. Dat heeft een woordvoerder van het CBP dinsdag gezegd.

Met de optie Street View kunnen bezoekers door middel van driedimensionale beelden het idee krijgen dat ze door een straat lopen of in een straat staan. Volgens een woordvoerder van Google maakt het internetbedrijf al ongeveer een maand foto's van straten in Amsterdam en Rotterdam met camera's op auto's voorzien van een Google-logo.

Google lanceerde Street View in 2007 in de Verenigde Staten. De dienst is niet onomstreden omdat critici de foto's als inbreuk op de privacy zien. Het is daarbij onvermijdelijk dat ook mensen en kentekens van auto's op straat worden gefotografeerd.

Maatregelen
Het CPB voorziet geen problemen met Street View op het gebied van de privacy omdat Google verschillende maatregelen heeft genomen. "Onlangs hield Google een proef met Street View bij de Tour de France en dat leidde tot discussie. Maar toen bleek dat het internetbedrijf gezichten en kentekens onherkenbaar had gemaakt, was het geen probleem meer."

Hetzelfde geldt voor Groot-Brittannië waar Street View onlangs het groene licht heeft gekregen van de privacywaakhond. "Het is wel belangrijk dat Google een goed bereikbare helpdesk openstelt voor mensen met klachten of vragen", liet een woordvoerder van het CBP weten. "Als mensen vragen om verwijdering van hun afbeelding, moet dat wel gebeuren", benadrukte hij.

Wazig
Volgens de woordvoerder van Google is in Street View een functionaliteit ingebouwd waarmee een bezoeker in een paar klikken bezwaar kan aantekenen tegen het gebruikte beeldmateriaal. Gezichten en kentekens worden overigens in Street View automatisch wazig gemaakt.

Wanneer Street View met beelden uit Nederland is te zien, is nog onbekend. Google wil eerst met de privacywaakhonden in verschillende Europese landen overleggen voordat de Europese versie van Street View wordt gelanceerd.