AMSTERDAM - Steeds meer organisatieadviseurs trekken zich terug uit openbare aanbestedingen van de overheid. Volgens het Financieele Dagblad dinsdag willen grote spelers in de markt zich meer op het bedrijfsleven richten.

De organisatieadviesbureaus vinden de aanbestedingsprocedures 'complex en duur'. Theo Camps, directeur van Berenschot, noemt de procedure een 'bureaucratisch monstrum'.

De klachten zijn niet nieuw: Twynstra Gudde en Berenschot kondigden vorig jaar al aan aantal inschrijvingen op openbare aanbestedingen met de helft te verminderen. Ook Boer & Croon zegt minder mee te dingen naar overheidsaanbestedingen.

Inkomsten
Volgens de Algemene Rekenkamer werd er in 2007 1 miljard euro uitgegeven aan organisatieadvies- en interim-managementdiensten van externe partijen. Twynstra Gudde is het meest afhankelijk van de overheid; het bedrijf haalt 70 procent van zijn inkomsten uit Den Haag. De omzet van Berenschot komt voor de helft van overheidsklanten.

De directeur van Twynstra Gudde, Jan de Jeu, vat de nieuwe bedrijfskoers positief op: "We keren de publieke sector niet de rug toe, we zien juist mogelijkheden in het bedrijfsleven."