AMSTERDAM - De Europese Commissie wil het mogelijk maken dat auto's elkaar waarschuwen voor een glad wegdek of een zojuist gebeurd ongeluk. Om auto's 'slim' te laten communiceren wordt een deel van het Europese radiospectrum vrijgemaakt.

De Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft dat dinsdag besloten in het kader van het langlopende project 'Intelligent Car initiative'. Onder slimme auto's verstaat de commissie bijvoorbeeld ook cruisecontrol met automatische snelheidsaanpassing en systemen die een bestuurder waarschuwen als zijn auto onbedoeld afwijkt van de rijbaan.

"Het snel en precies delen van informatie is een 'must' voor verkeersveiligheid," aldus Viviane Reding, Europees commissaris voor de telecomindustrie. "Europeanen spenderen 24 procent van hun rijtijd aan files, dus er valt ook een hoop tijd en geld te besparen." Het spectrum zal binnen zes maanden worden ingevoerd door de diverse lidstaten.

In 2006 kwamen meer dan 42.000 mensen om in het verkeer in de EU en meer dan 1,6 miljoen mensen raakten gewond. Gemiddeld staat er elke dag 7500 kilometer file op de Europese wegen en de gemiddelde Europeaan zit een kwart van zijn tijd in de file. De totale kosten van de files lopen in 2010 op naar ongeveer 80 miljard euro.