AMSTERDAM - De Nederlandse beleggersclub VEB heeft de handen ineengeslagen met twee Belgische zusterorganisaties in een poging een buitengewone aandeelhoudersvergadering bij Fortis af te dwingen. Vorige week wees de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar zo'n extra vergadering van de hand.

Het streven is in november van dit jaar tot een vergadering te komen, zo maakten de beleggersverenigingen dinsdag bekend. Om zo'n bijeenkomst af te dwingen, moeten de organisaties 10 procent van het uitstaande aandelenkapitaal vertegenwoordigen. De komende tijd gaan ze kijken of grote aandeelhouders zich achter de clubs willen scharen.

De twee Belgische partijen met wie de VEB samenwerkt, zijn Deminor en Test-Aankoop. "Dat we gezamenlijk en grensoverschrijdend optreden, is een versterking", zei woordvoerder Jan Bleyen van Deminor. De beleggersclub heeft momenteel met "vijf à zes" grote aandeelhouders contact. "Eind deze maand weten we meer over waar we staan", aldus Bleyen.

Uitleg
Beleggers roepen al sinds begin juli om een vergadering. Ze willen dat Fortis uitlegt waarom het concern eind juni plotseling 8,3 miljard euro moest aantrekken om financieel gezond te blijven. Deze noodgreep, waarbij onder meer het tussentijdse dividend werd geschrapt, leidde tot een forse koersval van het aandeel.

Fortis liet vorige week weten zich te willen beperken tot het organiseren van informatieve bijeenkomsten. "Een zeer snelle en effectieve manier om de dialoog met aandeelhouders te verbeteren", stelde de onderneming. De VEB liet direct weten daar geen genoegen mee te nemen, evenmin als met het gedwongen vertrek van de topbestuurders Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler. Fortis zoekt nieuwe bestuurders.

Gesprek
"Het is jammer dat ons initiatief tot het houden van de informatieve sessies al worden veroordeeld voordat ze hebben plaatsgevonden. Veel onderwerpen die de aandeelhouders willen bespreken, zijn onderwerpen waarover we in gesprek gaan", zei een woordvoerster van Fortis.

Behalve dat de beleggers tekst en uitleg eisen van Fortis over de plotseling benodigde kapitaalinjectie, willen ze de positie van bepaalde Fortis-bestuurders ter discussie stellen. Bijvoorbeeld die van graaf Maurice Lippens, het boegbeeld van het concern. Een vergadering zou daarom kunnen uitmonden in een bijltjesdag.

Er gaan geluiden dat Lippens uit eigen beweging zal terugtreden zodra er een nieuwe raad van bestuur is gevormd. Als opvolger van Lippens als voorzitter is de naam Jan-Michiel Hessels gevallen, oud-topman van Vendex.