AMSTERDAM - Verzuimbegeleider VCC Groep zet samen met recherchebureau Schalke & Partners een netwerk van verzuimcontroleurs op die Nederlandse werknemers van Marokkaanse en Turkse komaf moeten gaan controleren tijdens hun vakantie.

De allochtone werknemers weten er met een valse artsenverklaring ‘wekenlang extra dagen in de zon uit te slepen, doorbetaald en wel', zo schrijft De Telegraaf. De arts verklaart dan dat de werknemer vanwege de ziekte niet kan reizen.

Volgens directeur Paul Chaillet van VCC Groep, dat in Nederland jaarlijks ruim 100.000 verzuimbezoeken doet, is er een markt voor de nieuwe dienst.

Laaggeschoold
'Het valt op dat het voornamelijk voorkomt bij Nederlanders van Marokkaanse en Turkse origine. Vaak is een bezoekje aan de arts, die de valse verklaring afgaf, al voldoende om de verklaring ingetrokken te krijgen. Je moet er alleen wel iemand hebben', aldus Chaillet.

Bij het bedrijf, dat onder andere voor Interpolis, Achmea en Meatis werkt, gaat het vooral om meldingen over laaggeschoolde schoonmakers en productiemedewerkers die een langere vakantie 'regelen'.

Geen nieuw concept
Het idee van VCC Groep is niet nieuw. Een andere verzuimbegeleider, CBZ Verzuimbezoeken, heeft sinds vorig jaar al een controledienst operationeel die bijvoorbeeld voor Arbo Unie actief is. Daar ziet men nu al een daling van het aantal meldingen van 'zieke' vakantie vierende werknemers van buitenlandse komaf.